Surun kohdatessa

Hyvä Ystävä!

Kuoleman kohdatessa ihminen tuntee voimattomuuden, avuttomuuden ja omankin elämän katoavaisuuden. Jumalalla on annettavana surun keskelle suurin lohtu. Jumala itse on Jeesuksessa kukistanut kuolemankin vallan. Jeesuksen kautta on iankaikkinen elämä, taivas ja jälleennäkemisen toivo. Seurakunnan kokoontumiset, jumalanpalvelus ja ehtoollispöytä kutsuvat Sinua. Jos voit osallistua, saat kokea, ettet ole surussasi yksin. Sinua kantavat Jumala, rukoukset ja toisten läsnäolo.

Surun keskellä on hoidettava tiettyjä käytännön asioita. Jos haluat, että pappi tulee käymään luonanne kuoleman tapahduttua, ota suoraan yhteys pappiin. Muutoin suruviestin saavuttua käytännön asioiden hoitaminen on hyvä aloittaa kirkkoherranvirastosta, mielellään niin, että tulette käymään virastossa. Jos se ei ole mahdollista, niin sitten puhelimitse.

Sanomakellot

Sanomakellot soitetaan arkipäivisin klo 10 - 11.45 (ei lauantaisin). Sanomakellot on ikivanha kristillinen tapa. Sanomakellot soivat viestinä, että yhden seurakuntalaisen ajallinen elämä on tullut päätepisteeseen ja samalla muistuttaa kaikkia elämän katoavaisuudesta. Sanomakellot pyritään sopimaan niin, että omaiset pääsevät kuuntelemaan kellon soittoa kirkolle. 

Hautausaika

Hautajaisten ajankohdasta sovitaan kirkkoherranvirastossa. Omaisilla on oikeus pyytää haluamansa pappi. Vetelissä elää vahvana ulosveisuu perinne eli rukoushetki siinä yhteydessä, kun vainaja tuodaan ruumishuoneelle. Sen ajankohta sovitaan samalla, jos mahdollista. Jos omaiset eivät halua ulosveisuuta, tulee kuitenkin sopia ajankohta, jolloin vainajan kuljetus ruumishuoneelle tapahtuu. Vainajan kuljetus ajankohta tulee ilmoittaa suntiolle. Pappi/kanttori on/ovat mukana ulosveisuuhetkessä, mikäli sitä toivotte.

                   

Siunaustilaisuus

Siunaustilaisuudessa kirkossa on kukat alttarilla ja kynttilät alttarilla ja alttarikaiteella. Mikäli haluat jotakin lisäksi, voit sopia siitä kukkakaupan ja seurakunnan kanssa. Kukkalaitteet toimitetaan pyydettäessä kukkakaupasta kirkon kuoriosaan. On hyvä käydä katsomassa oman kukkalaitteen paikka ennen toimituksen alkua. Mikäli sinulla on omia virsi- ja musiikkitoivomuksia, voit sopia niistä siunaavan papin tai kanttorin kanssa. Voit myös pyytää jotain ystävääsi tai omaisiasi laulamaan tai soittamaan siunaus- tai muistotilaisuudessa. Papin kanssa sovitaan myös päivä, milloin hän tapaa omaiset ennen siunaustoimitusta, tapaaminen voi olla omaisten luona tai virastossa.

Siunaustilaisuus äänitetään ja cd annetaan omaisille muistoksi. Cd:stä voit maksaa haluamasi summan oman seurakunnan lähetystyön tukemiseksi.

Siunaustilaisuuden kulku on pääpiirteissään seuraava:

Surumusiikki

Virsi

Johdanto

Psalmin lukua

Rukous

Raamatunlukua

Siunauspuhe

Siunaaminen (seurakunta nousee seisaalleen)

Rukous

Isä meidän (yhteen ääneen)

Herran siunaus

Virsi tai muu musiikkiesitys

Kukkalaitteiden laskeminen (omaiset aloittavat); kukkalaitteet voi vaihtoehtoisesti laskea ensimmäisen virren jälkeen.

Virsi

Kukkalaitteiden hakeminen arkulta

Surumarssi (arkku kannetaan ulos kirkosta)

Arkun laskeminen hautaan

Kehikon laskeminen ja kukkalaitteiden laskeminen

(tai haudan peittäminen)

Virsi

Muistotilaisuus

Muistotilaisuus järjestetään nykyään lähes aina seurakuntatalolla, mutta se voi olla muuallakin. Seurakuntatalon varaaminen tapahtuu myös kirkkoherranvirastossa. Seurakuntatalon vuokra hautajaisiin on oman seurakunnan jäsenille 50€. Hautajaisten tarjoilusta tulee sopia emännän kanssa. Emännän työtunneista seurakunta laskuttaa omaisia. Maksu on tällä hetkellä 20 €/tunti + alv 14% (sunnuntaityö 40€tunti+ alv 14%). Omaisten tulee lisäksi hankkia emännälle vapaaehtoista tarjoilu- ym. apua hänen toivomansa määrä. 

Tällä hetkellä muistotilaisuuksissa noudatetaan kulloinkin voimassaolevaa koronaohjeistusta. Viranomaisohjeistukset asettavat mm. rajoituksia yksityistilaisuuksien väkimäärään. 

                     

Hautasijan varaaminen

Hautasijan varaaminen tapahtuu kirkkoherranvirastossa/taloustoimistossa. Mikäli hautasijakortti on tallella, se on syytä varata mukaan. Hautasija käydään katsomassa paikan päällä yhdessä seurakuntamestarin kanssa. Uusi hautasija tai vanhan hautasijan uudelleen käyttöönotto maksavat molemmat veteliläiselle 50 € ja ulkopaikkakuntalaiselle 200 €. Vanhaan sukuhautaan haudattaessa tulee hautapaikan haltijan/haltijoiden antaa kirjallinen suostumus hautaukseen. Seurakunta huolehtii haudankaivusta. Haudankaivuu on maksullinen (160/200€). Omaiset saavat halutessaan peittää haudan. Muussa tapauksessa seurakunta huolehtii haudan peittämisestä (100/140€). Hautakiven siirto maksaa 50 €. Hautakiven siirto maksaa 50 €. Omaisten tulee huolehtia haudalle havut, jotka laitetaan nk. hautakehikon päälle ennen kukkalaitteiden laskemista. Kukkalaitteet tulee viedä pois hautakummulta, kun kukat ovat kuivuneet. Sen voi jättää myös seurakunnan tehtäväksi. 

Lisäksi tulee hoitaa ensimmäisenä keväänä ns. haudan peruskunnostus; kumpu tasataan, kivet ja ylimääräinen maa viedään pois tai tarvittaessa tuodaan lisää multaa sekä kylvetään nurmi. Tämä haudan peruskunnostus on omaisten mahdollista hoitaa itse tai jättää seurakunnan hoidettavaksi. Peruskunnostuksesta laskutetaan hautajaislaskutuksen yhteydessä 40/60 €.

Haudan hoitosopimus

Haudan voi antaa seurakunnan hoitoon vuodeksi kerrallaan. Asiasta voi sopia taloustoimistossa. Kesähoito kastelu ja kukka maksaa 50 €, lisäkukka 6€ ja kasteluhoito 35€. Myös talvihoito mahdollisuus on. Kanerva/calluna ja havutus 22 €, lisäkanerva/calluna 5 €.

sankarihaudat
Hautajaiset

Läheisen kuolema on syvä ja voimakas kokemus. Kuolema on aina yllättävä - odotettunakin. Hautajaisjärjestelyissä noudatetaan vainajan tahtoa.

Ennen hautajaisia

Erityisesti hyvin läheisen ihmisen kuoleman tapahtuessa lapset tarvitsevat erityistä tukea ja huomiota. 

Lapsi ja kuolema

Ylösnousemus tuo toivoa kuoleman hetkeen. Jeesuksen sovitustyön ja ylösnousemuksen kautta meillekin on valmistettu sija taivaan kodissa.

Hautaan siunaamisen merkitys

Suru on luonnollinen tapa kohdata menetys. Samalla myös oman elämän rajallisuus tulee vastaan. Hautajaiset on omaisille tärkeä hetki suremiseen ja keskinäiseen lohdutukseen.

Omaisen tunteet ja surutyö

Oma tai läheisen ihmisen vakava tai parantumaton sairaus pysäyttää. Mitä nyt on edessä? Kuinka tästä selvitään?

Kirkon työntekijät sairaiden rinnalla