Yhteisvastuukeräys 6.2. alkaen  "Lahjoita mulle huominen"

Kolme nuorta, joiden kasvoilla kirjaimista muodostettu maski

Yhteisvastuukeräykseen voit osallistua monin eri tavoin.

Valitse haluamasi lahjoitustapa:

1. Lahjoita tästä www.yhteisvastuu.fi/veteli

2. MobilePay-lahjoitusnumero 79368

3. Voit lahjoittaa pankin kautta. Lisäämällä viitenumeron 303765 kartutat omaan seurakuntaamme jäävää Yhteisvastuutuottoa.

• Aktia FI82 4055 0010 4148 41
  • Nordea FI16 2089 1800 00067 75
  • Pohjola-Pankki FI14 5000 0120 2362 28

4. Voit ostaa Eläkeliiton Tikkauskerhon tikkaamat Yhteisvastuu-lapaset 15 € / pari. (Lapasia jäljellä muutamia pareja.) Tai voit neuloa Yhteivastuu-lapaset tai -sukat lahjoitettavaksi myyntiin tai arpajaisiin Yhteisvastuun hyväksi. Yhteydenotot Susannalle p. 040 561 8428

Kirkkopalvelujen keräyslupa RA/2020/639

Vuoden 2022 Yhteisvastuukeräyksen teema on Koronapandemian seurauksista kärsivien lasten ja nuorten auttaminen niin Suomessa kuin maailmallakin

Koronan lieveilmiöitä kohdanneet nuoret tarvitsevat nyt tukea ja turvallisia aikuisia arkeensa. Yhteisvastuulla 2022 kurotaan takaisin nuorten kokemia menetyksiä. Hankitaan lisää turvallisia aikuisia ja muita hyvinvointia – ja aivan erityisesti mielen hyvinvointia – edistäviä tekijöitä nuorten elämään sekä Suomessa että maailmalla.

Yhteisvastuun kotimaisena kumppanina on Lasten ja nuorten keskus, jossa kehitetään ja laajennetaan muun muassa etsivän nuorisotyön Saapas-toimintaa uusille paikkakunnille sekä uutuutena myös kouluihin. Uraauurtava verkossa tapahtuvan etsivän nuorisotyön toimintamalli NettiSaapas toimii valtakunnallisesti. Vapaaehtoiset NettiSaappaan aikuiset etsivät kuuntelijaa kaipaavia nuoria sosiaalisen median eri alustoilla keskustellen, auttaen ja tukien. Varoilla kehitetään ja laajennetaan myös Moottoripaja- sekä perheystävätoimintaa. Keräystuotosta 20 % ohjautuu Lasten ja Nuorten keskukselle.

Kehittyvissä maissa koulunkäynti keskeytyi koronan myötä valitettavan usein kokonaan, koska etäopetukseen tarvittava valmius ja välineet puuttuivat. Avun (60% tuotosta) vie perille Kirkon Ulkomaanapu ensi vuoden kampanjaesimerkkinään työ Etelä-Sudanissa. Maa toipuu yhä sisällissodasta, jonka väkivaltaisuudet aiheuttivat vuonna 2016 Afrikan suurimman pakolaiskriisin. Yhteensä neljä miljoonaa ihmistä jätti kotinsa – valtaosa näistä nuoria ja naisia – ja heistä puolet pakeni naapurivaltioihin. Globaali pandemia on syventänyt jo valmiiksi vaikeaa tilannetta ja kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien perheiden ahdinkoa. Monien kehittyvien maiden tapaan myös Etelä-Sudanin koulut suljettiin, ja lasten ja nuorten koulunkäynti keskeytyi. Monet nuoret ovat joutuneet naimisiin tai töihin alaikäisinä, jotta perheet ovat selvinneet taloudellisesti haastavasta tilanteesta ja perheiden päivittäinen ravinnonsaanti on turvattu. Etelä-Sudanissa lasten ja nuorten turvallista paluuta opetuksen pariin tuetaan muun muassa kunnostamalla kouluja ja parantamalla perheiden tilannetta toimeentulomahdollisuuksien ja ruokaturvan saralla.

Yhteisvastuukeräyksellä tuetaan Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahastoa, jonka avulla pystytään käynnistämään ja toteuttamaan hätäaputoimenpiteitä kehittyvien maiden humanitaarisissa katastrofeissa. Avustustarpeiden syyt ovat useimmiten luonnonkatastrofit (kuivuus, tulvat, myrskyt, maanjäristykset), poliittiset selkkaukset seurannaisvaikutuksineen tai äkilliset onnettomuudet.

Vetelin seurakunnan keräystuotosta 20 % jää omaan seurakuntaan. Päätöksen keräysvarojen käytöstä tekee diakoniatyönjohtokunta seuraavassa kokouksessaan.

Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti ja vuoden 2022 keräyksen esimiehenä Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen

Keräyksen suojelijan, tasavallan presidentti Sauli Niinistön vuoden 2022 Yhteisvastuun avauspuhe esitetään YLE TV1:ssä su 6.2. klo 12.00 ja 17.55, ti 8.2. klo 19.50 ja to 10.2. klo 14.55.